- Jo mer man er i vann, jo tryggere blir man

Tidlig vanntilvenning og regelmessig bading er viktig for at barna både skal bli trygge i vann og til slutt svømmedyktige, ifølge ekspertene. Ingunn og Jon Ola har derfor med seg yngstesønn Eilert Aleksander på babysvømming.

Tekst: aStory

- Vi ønsker at Eilert Aleksander skal bli trygg i vannet, og for å få til det, tror vi det er viktig at han blir vant til vannet tidlig. Så derfor tar vi han med på babysvømming, sier Ingunn Ystgaard.

En gang i uken, i tretti minutter, har Ingunn og mannen, Jon Ola, med seg  den yngste sønnen på babysvømming i Sørlandsbadet. Gutten, som nå har blitt 7, 5 måneder, elsker det – og er komfortabel både over og under vann.

- Vi har holdt på siden han var tre måneder, og erfaringen så langt har vært veldig bra. Vi ser at han elsker vannet, han plasker og utfolder seg, og gir fra seg skikkelig godlyder, forteller moren.

Forebygge ulykker i vann

I 2018 var det 102 personer som døde av drukning i Norge, ifølge tall fra Redningsselskapet. Antallet økte med ti prosent fra året før. En måte å bekjempe forekomsten av drukningsulykker, er å hjelpe folk til å bli tryggere i vannet. Tryggheten kommer gjerne med tidlig og regelmessig vanntilvenning.

- Det er akkurat som det gamle slagordet sier; øvelse gjør mester. Jo mer man er i vann, jo tryggere blir man, sier Carina Nordström, som er leder for skolesvømmingen i Kristiansand kommune.

Nordström synes det er flott at småbarnsforeldre tar med seg de aller yngste på babysvømming. Hun ser mange mammaer, pappaer og barn som får mye igjen for det – og særlig dersom de fortsetter å være mye i vannet etter at kurset er ferdig.

- Det viktigste er nok at man fortsetter å gå og bade regelmessig. Går det vinter og vår mellom hver gang, mister man nok fort mye av fordelen man fikk fra kurset.

Nordström påpeker at det ikke er nødvendig å måtte melde seg opp på kurs etter kurs, det kan fort bli veldig dyrt. Mye av vanntilvenningen kan man fint gjøre på egenhånd.

- På nett kan du for eksempel finne mange eksempler på gode øvelser du og familien din kan gjøre for å bli trygge i vann. Søk etter flyte- og dykkeøvelser og prøv dem neste gang du går i svømmehallen, råder hun.

Ingunn og Jon Ola Ystgaard har med seg minstemann Eilert Aleksander på babysvømming. De mener at tidlig, og regelmessig, vanntilvenning kan hjelpe han til å bli trygg i vannet.Foto: Aina Regina

Ingunn og Jon Ola Ystgaard har med seg minstemann Eilert Aleksander på babysvømming. De mener at tidlig, og regelmessig, vanntilvenning kan hjelpe han til å bli trygg i vannet.Foto: Aina Regina

Krevende kriterier for å være svømmedyktig

Fem dager i uka tar Nordström i mot barneskoleelever i svømmehallen, og hjelper dem til å bli bedre til å klare seg i vannet.  Nivået varierer veldig.

- Noen er livredde for vannet, andre svømmer veldig bra, forteller hun.

For at norske fjerdeklassinger skal kunne betegnes som svømmedyktige etter myndighetenes definisjon, skal de mester følgende: Tørre å falle uti på dypt vann, svømme 100 meter på magen, og underveis dykke ned og hente en gjenstand med hendene, stoppe og hvile i tre minutter mens de flyter på magen, orientere seg, rulle over og flyte på rygg, og så til slutt så svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land.

- Dette er ganske krevende kriterier, og jeg tror nok en del voksne ville ha problemer med å klare dette uten øving. Det er mange momenter man skal både tørre og orke å gjøre, sier hun og legger til at det er øving og regelmessig kontakt med vannet som gjelder for å få det til.

- De som attpåtil er redde for vannet, trenger enda mer tid og øving på å først finne vannglede, og deretter bli trygge i vannet.

Verdt innsatsen

Ingunn og Jon Ola Ystgaard, som har fem barn til sammen i alderen 15-0 år, forteller at Eilert Aleksander er det første barnet de tar med på babysvømming.  

Hun forstår dem som kanskje synes det virker kavete å få til babysvømming i hverdagen, men til tross for pakking, kjøring, dusjing før og etter bading, mener hun det er vel verdt det.

- Når vi kommer i det varme vannet, er det kjempedeilig. Det er veldig koselig for meg og mannen å få litt alenetid med han, dessuten er det utrolig gøy å se hvor mye og hvor raskt de små lærer, sier hun.

- Når babysvømmekurset er over, går vi videre til neste nivå, slik at han fortsetter å være komfortabel i vannet – og til slutt også lærer å svømme godt, sier hun.

TIPS!

Øv først, lek etterpå!

For å øve opp svømmedyktigheten, bør dere starte turen i badelandet med 10-15 minutter med flyteøvelser, dykking og svømming. Deretter kan dere leke, rutsje og skli så lenge dere orker.

Kilde: Carina Nordström